עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך
כאשר אדם פרטי או בעל עסק נמצאים במצב של חדלות פירעון חובותיהם החוק מאפשר מספר דרכי פעולה להסדרת החוב לרבות פשיטת רגל, הסדר מול ההוצאה לפועל או במקרה של חברה בקשה לפירוק.
אך המחוקק ראה לנכון להציע אלטרנטיבה נוספת והיא הסדר נושים. מה יתרונותיו? כיצד נערך ההסדר? האם תמיד ניתן להגיע לכדי הסכמה? מה עושים אם אחד הנושים מתנגד? מה קובע סעיף 19א לפקודת פשיטת הרגל בנושא?
על כל אלה ועוד נפרט בסקירה שלפניך, אשר נועדה להסביר לחייבים ולנושים כאחד את החשיבות הרבה שבהגעה להסדר ויפה שעה אחת קודם.
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ אישי מעורך דין מנוסה!
הסדר נושים הוא הסכם בין החייב לבין נושיו בו הצדדים מסדירים את תשלום חובות העבר של החייב הן מבחינת הסכום אותו ישלם החייב לכל נושה והן מבחינת פריסת התשלום. ההסדר מאפשר לנושים ולחייב להגיע להסכמה מבלי לפנות לבית המשפט לצורך פתיחת תיק פשיטת רגל.
אחת הדרכים הקיימות לקבל צו זה במהירות רבה יותר היא על ידי הגעה אל סדר נושים לפי סעיף 19א לפקודת פשיטת רגל (נוסח חדש) תש"ם-1980. סעיף זה מתייחס להגעה להסדר לפני שניתן נגד החייב צו כינוס ועל כך נפרט בהמשך.
יתרונותיו של הסדר הנושים
לחייב כדאי לבחור בהסדר נושים כי יוכל לחסוך לעצמו הליך ארוך ומתיש, בו ייחקר ויסבול מסנקציות שונות כמו צווי עיכוב יציאה מהארץ ואפילו מאסר. עבור הנושים היתרון של הסדר ללא פנייה לפשיטת רגל או להליכי הוצאה לפועל הוא מהירות החזר החוב.
הליכי פשיטת רגל עשויים להמשך שנים במהלכן פירעון החוב נעשה בתשלומים נמוכים מאוד, הסכם פשרה מול החייב פותח פתח לדרישת תשלום מידי של החוב או פריסת תשלומים קצרה. בנוסף לכך, הנושים חוסכים את המשאבים הפיננסיים (הרבה כסף) והאישיים (הרבה זמן) הכרוכים בניהול הליכים בבית המשפט לאורך תקופה ארוכה.
תהליך עריכת הסדר הנושים
במקרים שבהם לא נפתחו הליכים משפטיים יכולים הצדדים, באמצעות עורכי דינם, לנהל מו"מ ביניהם לצורך הגעה להסכמה באשר לתשלומים אותם צריך החייב לשלם לנושיו.
מאחר והחייב בדרך כלל שקוע בחובות כבדים, הנושים מבינים כי עליהם להסתפק בפריסת חוב ובמקרים לא מעטים גם על מחיקה חלקית.
ניסיון העבר מלמד כי על מנת להגיע להסדר שיהיה מקובל על הצדדים, יאלצו כולם לוותר ואף שאין זה קל מצפונית וכלכלית. החייב מבחינתו יאלץ לשאת בתשלומים כבדים, לעיתים לאורך שנים רבות.
הנושים מצידם יאלצו כאמור לוותר על חלק מהחוב ולהתפשר על כך שאת יתרתו יקבלו בתשלומים דחויים וארוכי טווח.
תהליך המו"מ מורכב, ארוך ומלווה באמוציות רבות. במקרים שבהם מדובר על חייבים שלהם נושים רבים, עלולים להתגלות חילוקי דעות בין הנושים וניהול המו"מ על ידי ריבוי עורכי דין, עלול להמשך ולהגרר לאורך תקופה ארוכה.
>>> פורום פשיטת רגל לשירותך! <<<
בכל מקרה, עורך הדין שילווה אותך (חייב או נושה) יצטרך להגיע להחלטה האם יש טעם בניהול המו"מ או שאין הרבה ברירה וצריך להגיש תביעה לבית המשפט. השיקולים לקבלת החלטה כאמור עשויים להשתנות לפי מצבו הכלכלי והאישי של החייב וכאמור, לפי התקדמות המשא ומתן בין הצדדים.
לכל צד בהסדר נושים יש אינטרסים משלו להסכמה להגיע להסדר. לנושה כדאי להסכים להסדר נושים כי כך יוכל להביא לפירעון חובות בסופו של התהליך. לחייב כדאי להגיע להסכם נושים כי כך יוכל להימנע מפשיטת רגל והתמודדות עם המגבלות הקשות והשונות שיחולו עליו במסגרת ההליך.
בחינת מכלול האינטרסים תסייע לכל אחד מהצדדים להגיע לכדי החלטה לגבי כדאיות המשא ומתן ולגבי האלטרנטיבות העומדות בפניהם. שוב נדגיש עד כמה חשוב להיות מלווה על ידי עורך דין פשיטת רגל מנוסה, על מנת למקסם את סיכוייך להגיע להסדר הטוב ביותר שניתן בכל סיטואציה ספציפית.
נדגיש כי במקרים רבים יש צורך להכיר את התמונה הגדולה, כלל הנושים, מצבו האישי והמשפחתי של החייב ונתונים סוביקטיביים נוספים על מנת לקבל החלטה מושכלת, באשר לנוהל מו"מ לצורך הגעה להסדר נושים לפני פתיחה בהליכים משפטיים.
הפקודה קובעת בסעיף 19(א) (א)שחייב שסכום החוב שלו גבוה מ-33,820 שקלים יכול לפנות בכל זמן לבית המשפט בבקשה לאשר הסדר או פשרה מול הנושים שלו גם אם לא הוגשה בקשה להכרזה על החייב כפושט רגל, כל זמן שלא ניתן נגדו צו כינוס.
החייב צריך לפי הפקודה לצרף לבקשה שלו את טפסים שונים ובין השאר גם דין וחשבון לגבי מצבת הנכסים שלו כפי שהוא מפורט בסעיף 17(א)(2) לרבות הסיבה בגינה נקלע לקשיים הפיננסיים שלו, תצהיר אודות חוסר היכולת שלו לפרוע את החוב ואת נוסח הצעת הפשרה או הסדר נושים לפי סעיף 19א.
בסעיף 19(א)(ג) נקבע שבית המשפט יהיה מוסמך לאשר את הפשרה או ההסדר אם לדידו קיים יסוד סביר להניח שלפי אותה הצעה ישולמו לפחות שלושים אחוזים מכל אחד מהחובות שאינם מובטחים שהיה ניתן להגיש בגינם תביעה אם היה ניתן צו כינוס במועד הגשת הבקשה, כולל הפרשי הצמדה על כל אחד מחובות אלו עד למועד שבו הוגשה ההצעה.
בית המשפט מוסמך להתנות ביצוע הסדר נושים לפי סעיף 19א במתן ערובה או ערבות מצד החייב לקיומו וביצועו. במקביל בית המשפט לא יאשר גם ביצוע הסדר או פשרה שלא מורים תחילה על פירעון החובות שיש לגביהם דין קדימה.
בדומה בית המשפט מוסמך לפי סעיף 19א(ד) להטיל על כונס הנכסים הרשמי תפקידים לצורך הטיפול בהצעה לקיים הסדר נושים לפי סעיף זה.
באופן זה טרם אישור ההצעה על ידי בית המשפט יכנס הכונס הרשמי אסיפה של נושי החייב לצורך דיון באסיפה, כאשר כל נושה זכאי במהלך האסיפה להשמיע את התנגדותו לקבלת ההסדר כפי שהוצע על ידי החייב.
דוגמא מתוך פסק דין שדן בנושא סעיף 19א לפקודה
הבאנו מתוך המאגר המשפטי תקציר מהדיון בהליך ע"א 9644/05 מיל"ה נ' כונס הנכסים הרשמי - ערעור של נושה על החלטה לאישור הסדר נושים לפי סעיף 19א לעניין המשיב הראשון בטענה שהיו תקלות בהגעה להסדר שמצריכות את ביטולו.
המשיב הראשון היה שותף בעסק שהתמחה בפרסום ונקלע לחובות והשותפים הגישו בקשה להסדר נושים בו נקבע בסופו של יום שכל אחד מהחייבים ישלם אחוז מסוים מהחובות של השניים, כאשר סך הכל מדובר על 51 אחוז מכלל החובות. הנושה המבקש התנגד כל הזמן להסדר משום שהיה ממוקם נמוך בסדר הנשייה.
בית המשפט העליון בראשות כבוד הנשיא אשר גרוניס מבטל את ההחלטה של בית המשפט המחוזי בתל אביב שאישרה את הסדר הנושים משום שהמהלכים לצורך ביצוע ההסדר כפי שדורשות הפקודה והתקנות לא נעשו כהלכה ולא התבצעו ההפרדות הנדרשות בין כל אחד מהנושים.
לקבלת סיוע אישי של עורך דין המתמחה בענייני פשיטת רגל ליחצו כאן!